Kauppalan kesäsoitto 26.-29.6.2024

29.6.2024

Suomen Harmonikkainstituutti järjestää Ikaalisissa juhannuksen jälkeen 26.-29.6. Kauppalan kesäsoitto -musiikkitapahtuman. Tapahtumat sijoittuvat Ikaalisten vanhaan kauppalaan, sen idyllisiin pihoihin sekä Omalle Tuvalle. Kesäsoitto on kunnianosoitus Ikaalisten vanhan kauppalan kulttuuriympäristölle, kesätunnelmalle ja hyvälle musiikille.

Useimpiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Keskiviikko 26.6. 

11–14 Harmonikkamuseo avoinna, Keltainen kaupungintalo, Valtakatu 5.

Oppaana harmonikanrakennuksen artesaani Viljo Mannerjoki.

 

18:00   Kyrönkankaantieltä Kauppalaan - kävely

Kokoontuminen kirkolla, josta kävely Menneiden sukupolvien muistomerkiltä vanhaan kauppalaan. Matkalla tavataan Ikaalisten kauppalan historiaan liittyviä merkkihahmoja. Oppaana Leena Sälli. Kävely päättyy kaupungintalon pihaan, jonne on katettu pientä purtavaa ennen pihakonserttia.

Opastus ja tarjoilu Oman Tuvan hyväksi 20 €. (maksetaan paikan päällä)

 

19:30   Pihakonsertti vanhan kaupungintalon sisäpihalla: Markku Lepistö, 2-rivinen harmonikka, konsertti ”Herttoniemestä SärestöniemeenKonsertti on osa Markku Lepistön laajaa konserttikiertuetta (2023–2025) kulttuuriympäristöjen puolesta.

 Kaupungintalon sisäpihalla on n. 50 istumapaikkaa.

• Valtakatu 5. Konserttiin vapaa pääsy. (Tarjoilu ja kauppalan opastettu kävely Oman Tuvan hyväksi 20 €.)

Torstai 27.6.

18:00  Pihakonsertti Oman Tuvan terassilla: Duo Pannikka – panhuilu ja harmonikka, Helena Taskila, panhuilu ja Joose Ojala, harmonikka.

Duo Pannikka yhdistää panhuilun ja harmonikan ilmaisun uudella tavalla. Se soittaa sovituksia viihdemusiikin klassikoista, romanialaisesta kansanmusiikista sekä suomalaisesta ja kansainvälisestä tangosta. Ohjelmistossa on myös yhtyeen omaa tuotantoa. Kaikki sovitukset ovat muusikoiden itse tekemiä. Musiikissa yhdistyvät tulinen ilmaisuvoima, lyyrisyys, jäntevä rytmiikka ja improvisaatiot.
 • Teinintie 4. Vapaa pääsy.

 

 19:00 Vanhan Kauppalan kiehtovat valokuvat

Ikaalisten vanhaa kauppalaa on ikuistettu moniin valokuviin ja kuvapostikortteihin. Monet kauniit ja koristeelliset puutalot on purettu, mutta kuvien myötä voi sukeltaa takaisin siihen vanhaan pikkukauppalan tunnelmaan, josta Ikaalinen tunnetaan. 

Oma Tupa, vapaa pääsy.

 

Perjantai 28.6.

18:00   Pihakonsertti Hanuritalon pihassa: Veli-Matti Järvenpää, haitari & Vesa Sahlgren, kitara 

Vanhan kauppalan ja Rantopään rajapinnassa olivat mm. Felix Frangin ja leipuri Mäkisen talot ja pihat. Pihamiljöön esittelyn jälkeen esiintyy huippumuusikoiden duo, haitaristi Veli-Matti Järvenpää ja kitaristi Vesa Sahlgren. Ollaan ikaalilaisen kulttuurin juurilla ja parhaan musiikin äärellä. (Pihassa on n. 50 istumapaikkaa.) 

Kyrösselänkatu 3, Vapaa pääsy.

 

 20:00   Humanis Plus – Antti Nissilä, Riku Huhtasalo, Kimmo Mattila sekä vierailijoina Janne Hovi piano ja Aino Ojakoski-Mattila alttoviulu.

Kaunista kamarimusiikkia, laulelmia, iskelmiä ja taiturimaisia virtuoosinumeroita. Soitinyhtye HUMANIS Plus on viiden muusikon kokoonpano, jonka konsertti on koottu erityisesti Kauppalan Kesäsoitto -tapahtumaa varten. Kesto 1 tunti. Ei väliaikaa.

Oma Tupa (liput 15 €). Osta lippu

 

Lauantai 29.6.

12–18 Harmonikkamuseo avoinna, oppaana artesaani Viljo Mannerjoki

Harmonikkamuseon teematunnit: 

• klo 14: Ikaalilainen Daavid Majaniemi (1902–1972) oli taitava harmonikanrakentaja. Majaniemi oli kotoisin Ikaalisten Röyhiöstä. Hänellä oli soitinverstas Tampereen Pispalassa, jossa hän valmisti, korjasi ja viritti harmonikkoja vuosikymmenten ajan. 

• klo 16: Kotiseutuneuvos Heikki Eränen (1928–2013) oli ikaalilaisen kulttuurin suurmies, jonka ideoista saivat alkunsa mm. Sata-Häme Soi -juhlat, Suomen Harmonikkainstituutti ja jo niitä aiemmin 1960-luvun lopulla Ikaalisten maineikkaat pelimanniryhmät. Kansalaisopiston rehtorina toiminut Eränen oli Ikaalisten kulttuurielämän moottori yli 30 vuotta.

Teematuntien esittelijänä on Kimmo Mattila. 

Keltainen kaupungintalo, Valtakatu 7.

 

14:00   Lasten tapahtuma, yhteistyössä MLL:n Ikaalisten yhdistyksen kanssa, Musiikkia ja iloista touhua lapsille. 14:30 Siina Hirvonen & Taikaradio 

• Turkinpuiston lava, vapaa pääsy.

 

18:00   Orkesteri SEMINOLA ja löytyneet musiikkiaarteet

Suuri 18 muusikon vintage-orkesteri loihtii ilmoille 1920–1930-lukujen tanssimusiikkisäveliä aidolla soinnilla ja tunnelmalla. Laulusolistina Markku Huhtala ja kuuluttajana Marko Tikka. Teemana Oma Tupa 100 vuotta.

• Oma Tupa (liput 15 €) Osta lippu

 

------------------------------

Kauppalan Kesäsoiton tapahtumat tuottaa Suomen Harmonikkainstituutti

Tukijat: Ikaalisten Säästöpankkisäätiö, Ikaalisten kaupunki

 

Markku Lepistön konsertti vanhan kaupungintalon sisäpihassa ke 26.6. klo 19.30
Duo Pannikka eli Joose Ojala, harmonikka ja Helena Taskila, panhuilu esiintyy Ikaalisissa Oman Tuvan terassilla pihakonsertissa torstaina 27.6. klo 18.00.
Duo Pannikka eli Joose Ojala, harmonikka ja Helena Taskila, panhuilu esiintyvät Oman Tuvan terassilla torstaina 27.6. klo 18.00 Kuva © Timo Junttila
Veli-Matti Järvenpää esiintyy Hanuritalon pihassa perjantaina 28.6. klo 18:00 yhdessä kitaristi Vesa Sahlgrenin kanssa.
Trio HUMANIS syntyi pari vuotta sitten kolmen ikaalilaisen muusikon kesken: Riku HUhtasalo, Kimmo MAttila ja Antti NISsilä täydensivät kokoonpanoa, joten Omalla Tuvalla Kauppalan Kesäsoitossa esiintyy HUMANIS PLUS. Siinä ovat vierailijoina mukana myös pianisti Janne Hovi ja alttoviulisti Aino Ojakoski-Mattila.
Orkesteri SEMINOLA esiintyy Omalla Tuvalla lauantaina 29.6. klo 18:00.
Ikaalisten säästöpankkisäätiö tukee pihakonserttien sarjaa kesällä 2024